2013. október 2., szerda

Ismerd meg Óbudát - Programajánló



Közvetlen környezetünknek, a nagy múltú Óbudának számos olyan épülete van, amelynek története van. Ilyen a Goldberger-gyár!

Goldberger Textilipari Gyűjtemény
Budapest, Lajos utca 138.


A múzeum a textilszakma legpatinásabb múltú családi vállalkozásának helyén, az 1784-ben alapított Goldberger cég törzsházában működik.



Goldberger gyár a századfordulón





A több mint 200 éves műemlék-épületegyüttes földszintjén eredetileg kékfestő üzem volt, emeletén a Goldberger család lakott. A négy generáción át folyamatosan bővülő gyárban az államosításig készítették az európai országokba is exportált, nyomott textíliákat.

A Textilmúzeum tárgyainak, dokumentumainak első darabjait az 1960-as években megrendezett szakmatörténeti kiállításra gyűjtötték össze. 1975-ben, végül, megalapították a Textilmúzeumot, így a textilipari emlékek felkutatása és gyűjteményi elhelyezése folyamatossá vált.

1986-ban nyílt az első, látogatható, kiállítással berendezett múzeumépület a XIII. kerületben, ám 1991-ben a tulajdonos eladta az épületet: a múzeum bezárt, és a gyűjteményt átmenetileg raktárakba kellett költöztetni.


forrás: museum.hu
 


Nyitva tartás: kedd, vasárnap 10-tõl 18 óráig, hétfõn zárva. Minden hónap elsõ szombatján a látogatás ingyenes.
Goldberger Textilipari Gyûjtemény, 1036 Lajos utca 136-138, tel.: 250 – 1020;
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése